Αρχική, Συμβουλές, Τριχόπτωση

Έφηβοι και Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση σε οποιαδήποτε ηλικία είναι ανησυχητική, οδηγώντας σε αμηχανία και μειωμένη αυτοεκτίμηση.

Αλλά για τους εφήβους, η τριχόπτωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα τραυματική. Η τριχόπτωση στους εφήβους είναι συχνά σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος, όπως έλλειψη βιταμινών ή ορμονική ανισορροπία. Ευτυχώς, η τριχόπτωση στους εφήβους είναι συνήθως προσωρινή και τα μαλλιά θα ξαναβγούν όταν διορθωθεί το πρόβλημα.

Ποιες είναι οι αιτίες της τριχόπτωσης στους έφηβους άνδρες

1. Φάρμακα
Τα κοινά συνταγογραφούμενα φάρμακα για τους εφήβους, όπως τα αντιβιοτικά και εκείνα για την ακμή και την κατάθλιψη, μπορεί να έχουν τη δυσάρεστη παρενέργεια της τριχόπτωσης. Με το 85% των νέων ενηλίκων να υποφέρουν από ακμή και το 20% των εφήβων να βιώνουν κατάθλιψη, αυτή η αιτία της τριχόπτωσης είναι αρκετά συχνή.

2. Alopecia areata
Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία ο οργανισμός επιτίθεται στους θύλακες των τριχών του.Η γυροειδής αλωπεκία χαρακτηρίζεται από κυκλικα κενά σαν κέρμα  στο τριχωτό της κεφαλής. Πιστεύεται ότι 1 στους 50 ανθρώπους πάσχει από γυροειδή αλωπεκία σε κάποια στιγμή της ζωής του και 1 στα 1. 000 παιδιά έχει γυροειδή αλωπεκία σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή. Έτσι, η γυροειδής αλωπεκία είναι αρκετά συχνή. Ακόμη και ο ηθοποιός του Σούπερμαν Κρίστοφερ Ριβ είχε γυροειδή αλωπεκία! Στις περισσότερες περιπτώσεις, η τριχόπτωση δεν είναι μόνιμη και τελικά θα επανέλθει.

  1. Τριχοτιλλομανία
    Σε αυτή την ψυχολογική διαταραχή, οι πάσχοντες τραβούν ψυχαναγκαστικά τα μαλλιά τους. Αν και μπορεί να ακούγεται ασυνήθιστο, το 1% των Αμερικανών (περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι) εμφανίζουν τριχοτιλλομανία σε κάποια στιγμή της ζωής τους, αν και η κατάσταση είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας 9 έως 13 ετών. Η τριχοτιλλομανία μπορεί να επηρεάσει το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια και τις βλεφαρίδες. Τα άτομα με τριχοτιλλομανία χρειάζονται συνήθως τη βοήθεια γιατρού ή επαγγελματία ψυχικής υγείας για να σταματήσουν τη συμπεριφορά τους και να ξαναβγάλουν τα μαλλιά τους.
  2.  Αλωπεκία έλξης
    Καθώς όλο και περισσότερα έφηβα αγόρια πιάνουν τα μαλλιά τους σε κότσους και πλεξούδες, η αλωπεκία έλξης γίνεται όλο και πιο συχνή και στα έφηβα αγόρια. Η αλωπεκία λόγω έλξης εμφανίζεται όταν τα πολύ σφιχτά χτενίσματα καταπονούν και βλάπτουν τους θύλακες των τριχών, με αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών.

5. Κακές διατροφικές συνήθειες

Οι έφηβοι δεν έχουν πάντα τις καλύτερες διατροφικές συνήθειες. Η κατανάλωση γρήγορου φαγητού ή επεξεργασμένων τροφίμων αντί για ολόκληρες, υγιεινές τροφές πλούσιες σε βασικά θρεπτικά συστατικά μπορεί να συμβάλει στην αραίωση των μαλλιών. Οι δίαιτες συντριβής και η υπερβολική άσκηση μπορούν επίσης να προκαλέσουν τριχόπτωση.

6. Ανδρογενής αλωπεκία
Η ανδρογεννετική αλωπεκία, γνωστή και ως ανδρική φαλάκρα, μπορεί να ξεκινήσει στην εφηβεία. Στην πραγματικότητα, περίπου το 25% των περιπτώσεων ανδρικής φαλάκρας αρχίζει πριν από την ηλικία των 21 ετών (https://www. hairlossrevolution.com/teenage-hair-loss/). Για τους άνδρες, η ανδρογενής τριχόπτωση συνήθως κατηγοριοποιείται από μια υποχωρούσα γραμμή μαλλιών ή αραίωση στο στέμμα. Η ανδρογενής τριχόπτωση είναι γενετική, αλλά αν εντοπιστεί νωρίς, μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με κάποια επιτυχία.

7. Στρες
Οι σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές της εφηβείας, καθώς και οι ευθύνες που σχετίζονται με το σχολείο και την εργασία μπορούν να προκαλέσουν πολύ άγχος στους εφήβους. Δυστυχώς, το άγχος είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην αραίωση των μαλλιών.

Έφηβοι και Τριχόπτωση

Ποιες είναι οι αιτίες της τριχόπτωσης στις έφηβες γυναίκες

1. Φάρμακα
Η τριχόπτωση είναι μια συχνή παρενέργεια πολλών φαρμάκων που παίρνουν τα έφηβα κορίτσια, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για τη θεραπεία της ακμής και της ΔΕΠΥ. Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν επίσης να προκαλέσουν αραίωση των μαλλιών.

2. Αλωπεκία έλξης
Οι πολύ σφιχτές αλογοουρές ή πλεξούδες και οι βαριές επεκτάσεις μαλλιών μπορούν να βλάψουν μόνιμα τους θύλακες της τρίχας, προκαλώντας μόνιμη τριχόπτωση. Χαλαρώστε τα χτενίσματά σας και φροντίστε να εναλλάσσετε τις εμφανίσεις σας για να αποφύγετε το σπάσιμο. Τα καλύμματα κεφαλής, όπως τα αθλητικά κράνη και τα ακουστικά πάνω από το αυτί, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλωπεκία έλξης.

3. Χημικές διεργασίες
Οι χημικές θεραπείες όπως ο αποχρωματισμός (κοινό ντεκαπάζ), η βαφή και η περμανάντ μπορούν να προκαλέσουν πτώση των μαλλιών. Η πολύ συχνή χρήση θερμικών εργαλείων σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί επίσης να προκαλέσει το σπάσιμο των μαλλιών.

4. Ορμόνες
Οι ασθένειες που σχετίζονται με τις ορμόνες, όπως η νόσος του θυρεοειδούς, ο λύκος και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, τείνουν να εμφανίζονται κατά την εφηβεία. Δυστυχώς, πολλές από αυτές τις ενδοκρινικές ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση.

5. Alopecia areata
Όπως και οι άνδρες, έτσι και τα κορίτσια στην εφηβεία μπορεί να πάσχουν από γυροειδή αλωπεκία. Τα μακριά μαλλιά μπορούν συχνά να συγκαλύψουν τα φαλακρά σημεία. Η γυροειδής αλωπεκία είναι στην πραγματικότητα αρκετά συχνή, με 1 στους 50 ανθρώπους να πάσχουν από την πάθηση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Στην πραγματικότητα, διασημότητες όπως η Tyra Banks, η Neve Campbell και η Viola Davis έχουν μιλήσει για την απώλεια μαλλιών λόγω της γυροειδούς αλωπεκίας.

6. Τριχοτιλλομανία
Τα έφηβα κορίτσια μπορεί επίσης να πάσχουν από τριχοτιλλομανία, με αποτέλεσμα να τραβούν ψυχαναγκαστικά τα μαλλιά τους. Αυτή η διαταραχή συμπεριφοράς μπορεί να προκαλέσει φαλακρές κηλίδες στο τριχωτό της κεφαλής. Η τριχοτιλλομανία είναι πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες και πιστεύεται ότι 2,5 εκατομμύρια Αμερικανοί βιώνουν τριχοτιλλομανία σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Με θεραπεία, τα μαλλιά θα ξαναβγούν.

7. Κακή διατροφή
Η μη κατανάλωση αρκετών υγιεινών τροφών μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών στα έφηβα κορίτσια. Η συχνή δίαιτα και η υπερβολική επίσης να συμβάλουν στην τριχόπτωση. άσκηση μπορούν

8.Αναιμία
Η αναιμία ή η έλλειψη σιδήρου είναι μια κοινή αιτία τριχόπτωσης για τα έφηβα κορίτσια. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε αναιμία, μιλήστε με το γιατρό σας για τη λήψη συμπληρώματος σιδήρου.

9. Ανδρογενής τριχόπτωση
Η ανδρογενής τριχόπτωση, ή τριχόπτωση γυναικείου τύπου, μπορεί μερικές φορές να ξεκινήσει στην εφηβεία. Για τις γυναίκες, η ανδρογενετική τριχόπτωση έχει συνήθως τη μορφή ομοιόμορφης αραίωσης σε όλο το τριχωτό της κεφαλής.  Η ανδρογενής τριχόπτωση είναι κληρονομική, αλλά μπορεί να είναι θεραπεύσιμη σε πολλές περιπτώσεις.

10. Στρες

Οι κοινωνικές, σχολικές, οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις μπορούν να συσσωρευτούν για τις έφηβες, προκαλώντας υπερβολικό άγχος. Δυστυχώς, το άγχος είναι μία από τις κύριες αιτίες τριχόπτωσης για τα έφηβα κορίτσια.

Ποιες είναι οι λύσεις απώλειας μαλλιών για εφήβους;
1. Μιλήστε με ειδικούς
Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι προκαλεί την τριχόπτωση, μιλήστε με το ειδικά κεντρα τριχόπτωσης ή εξειδικευμένους ιατρικούς επιστήμονες. Αρχικά ο γιατρός  σας μπορεί να εκτιμήσει εάν η τριχόπτωσή σας οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα και μπορείτε να ακολουθήσετε την κλασική ή εναλλακτική ιατρική.
2. Μειώστε το στρες
Ακολουθήστε υγιεινές πρακτικές που μειώνουν φυσικά το στρες.Ασκηθείτε, διαλογιστείτε, κοιμηθείτε αρκετά και φροντίστε να αφήνετε χρόνο στο πρόγραμμά σας για να διασκεδάσετε.

3. Τρώτε υγιεινά.
Για υγιή ανάπτυξη των μαλλιών, οι έφηβοι θα πρέπει να τρώνε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά και υγιεινά λίπη. Αποφύγετε τις δίαιτες express, καθώς μπορεί να προκαλέσουν πτώση των μαλλιών.
Αν είστε αθλητής, βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε αρκετές θερμίδες για να υποστηρίξετε το πρόγραμμα προπόνησής σας.

4. Πάρτε ένα συμπλήρωμα για την ανάπτυξη των μαλλιών
Για να καλύψετε τυχόν κενά στη διατροφή σας, πάρτε ένα συμπλήρωμα που υποστηρίζει την κανονική ανάπτυξη των μαλλιών. Με συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των μαλλιών.

  1. Καλύψτε ενώ εμφανίζεται ηαναγέννηση με διαφόρους τρόπους που θα σας προτείνουν ο κομμωτής σας ή τριχολογικά επιστημονικά κέντρα.
    Για τους περισσότερους εφήβους με τριχόπτωση, η τριχοφυΐα θα επανέλθει μόλις αντιμετωπιστεί το υποκείμενο πρόβλημα. Η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφική για τους εφήβους.

Ευτυχώς, αν εντοπιστεί έγκαιρα, οι περισσότερες περιπτώσεις εφηβικής τριχόπτωσης μπορούν να αντιστραφούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *