Αρχική, Συμβουλές, Τριχόπτωση

Τριχόπτωση: Φυσιολογική ή υπερβολή;

Η απώλεια μερικών τριχών την ημέρα είναι φυσιολογική μέχρι ένα σημείο (περίπου 100 τρίχες την ημέρα), πέρα από το οποίο όμως η τριχόπτωση γίνεται υπερβολική.
Απώλεια μικρότερη των 50-100 τριχών την ημέρα την οποία συνειδητοποιούμε ξαφνικά, εποχικές εξάρσεις, μείωση της πυκνότητας λόγω ηλικίας είναι καταστάσεις φυσιολογικής τριχόπτωσης & όχι αλωπεκία. Κάντε ένα απλό τέστ: τραβήξτε μια τούφα από την κάθε πλευρά του κεφαλιού και κοιτάξτε τις τρίχες που έχουν μείνει ανάμεσα στα δάχτυλα. Αν είναι παραπάνω από τρεις, η τριχόπτωση θεωρείται μη φυσιολογική.
Οξεία αλωπεκία:
Απώλεια άνω των 100 τριχών την ημέρα, εκτός των φυσιολογικών εποχιακών εξάρσεων.
Παρουσία κάποιου παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση είτε τρεις εβδομάδες (πρώιμη απόπτωση), είτε δύο με τρεις μήνες (όψιμη απόπτωση) πριν από την έναρξη της τριχόπτωσης.
Ο συνολικός όγκος των μαλλιών δεν έχει μειωθεί.
Γενικά, δεν υπάρχει αλλαγή στο τριχωτό της κεφαλής.
Χρόνια αλωπεκία:
Απώλεια άνω των 100 τριχών την ημέρα και εκτός των φυσιολογικών εποχιακών εξάρσεων, για τουλάχιστον 6 μήνες.
Ο όγκος των μαλλιών έχει γενικά μειωθεί.
Τα μαλλιά που φυτρώνουν είναι όλο και πιο λεπτά και μοιάζουν με χνούδι.
Ενδεχόμενη παρουσία σμηγματόρροιας και/ή λιπαρής επιδερμίδας.
Στον άνδρα, αραίωση των μαλλιών αρχικά στον κρόταφο, η οποία στη συνέχεια προχωρά προς την κορυφή του κεφαλιού.
Στη γυναίκα, αραίωση στη χωρίστρα, στη συνέχεια αραίωση της κορυφής του κεφαλιού, χωρίς να πλήττεται η κροταφική ζώνη (φράντζα). Μπορεί να συνοδεύεται από ακμή, υπερβολική τριχοφυΐα, διαταραχές στην έμμηνο ρύση, αρρενοποίηση της φωνής κτλ.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
Πόσες τρίχες χάνετε κατά μέσο όρο καθημερινά; Η τριχόπτωση μπορεί να εκτιμηθεί γενικά από την παρουσία της τρίχας στο μαξιλάρι, στη χτένα, στη βούρτσα, στα ρούχα και στο ντους.
Πόσο καιρό έχετε τριχόπτωση;
Έχετε την εντύπωση ότι έχετε λιγότερα μαλλιά από πριν; Τα μαλλιά σας είναι πιο λεπτά από πριν;
Έχετε προβλήματα υγείας;
Παίρνετε φάρμακα αυτόν τον καιρό;
Έχετε πρόσφατα κάνει εξέταση αίματος για να ελέγξετε τα επίπεδα του σιδήρου σας;
Έχετε ήδη κάνει θεραπείες κατά της τριχόπτωσης;
Αισθάνεστε κνησμό;
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
Πολύ απαλό λούσιμο όσο συχνά απαιτεί ο τύπος του τριχωτού (1 με 2 φορές την εβδομάδα), χωρίς ωστόσο να αυξηθεί υπερβολικά η συχνότητα.
Αν υπάρχει πιτυρίδα ή υπερσμηγματόρροια, θα πρέπει να θεραπευτεί ώστε να γίνει πιο υγιές το τριχωτό της κεφαλής.
Ορισμένα σαμπουάν που ονομάζονται «δυναμωτικά» ή «κατά της τριχόπτωσης», απαιτούν μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά τους. Το μασάζ πρέπει να γίνει με απαλές κινήσεις, με το κάτω μέρος των δακτύλων, κινώντας το τριχωτό της κεφαλής, ώστε να βελτιωθεί η τοπική μικροκυκλοφορία και, επομένως, η θρέψη και η οξυγόνωση των βολβών της τρίχας.
Πριν από το λούσιμο εφαρμόζουμε ένα εξισορροπητικό, αγγειοδιασταλτικό και αναζωογονητικό προϊόν, το οποίο προετοιμάζει το τριχωτό της κεφαλής να δεχθεί το θεραπευτικό προϊόν, ενισχύει την απορρόφησή του και αυξάνει την αποτελεσματικότητά του. Μία με τρεις φορές την εβδομάδα ή και περισσότερο, ανάλογα με το προϊόν, εφαρμόζουμε σε χωρίστρες στο τριχωτό της κεφαλής ένα «προϊόν κατά της τριχόπτωσης. Είναι απαραίτητη η τακτική χρήση της θεραπείας για τουλάχιστον 2 με 3 μήνες.
Στην αρχή της θεραπείας, μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η τριχόπτωση εντείνεται: αυτό δεν οφείλεται στο προϊόν, αλλά απλά στην αποβολή των τριχών σε τελογενή φάση, οι οποίες θα έπεφταν έτσι κι αλλιώς.
Οι γυναίκες που παίρνουν φάρμακα με ισχυρή ανδρογόνο δράση, πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα, ακόμη και σε μικρή δόση, μπορούν να επιδεινώσουν ή να προκαλέσουν υπερσμηγματόρροια και τριχόπτωση στα άτομα με προδιάθεση.
Αν υπάρχουν σημεία παθολογικής κατάστασης, ζητήστε ιατρική συμβουλή.
Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Παράλληλα με την τοπική αγωγή, καλό είναι να ακολουθηθεί & θεραπεία από το στόμα τουλάχιστον για τρεις μήνες, με προϊόντα που περιέχουν θειούχα αμινοξέα (κυστείνη, κυστίνη, μεθειονίνη), βασικά λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.
ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ:
Κάθε παράγοντα που κάνει πιο εύθραυστα τα μαλλιά, ιδίως τις επιθετικές μεθόδους κόμμωσης (χτενάκια, κοκαλάκια κτλ) που μπορούν να σπάσουν ή να ξεριζώσουν τα μαλλιά, καθώς και ορισμένες τεχνικές όπως η περμανάντ, ο αποχρωματισμός, η βαφή, το χτένισμα με πιστολάκι κτλ.
Το πολύ ζεστό νερό ή το στέγνωμα με πολύ ζεστό αέρα.
Τη μη ισορροπημένη διατροφή, το κάπνισμα, το στρες, την αϋπνία κτλ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.