-Tα μαλλιά στο στεφάνι του κεφαλιού σου έχουν χάσει την πυκνότητα και τον όγκο τους;
-Οι κροτάφοι έχουν αποψιλωθεί;
-Η τρίχα έχει γίνει λεπτή, αδύναμη;
Η τριχόπτωση δε βρίσκεται στο κατώφλι του σπιτιού, έχει περάσει την πόρτα και στρογγυλοκαθίσει στο σαλόνι σου.
Λογικό και επόμενο να σε προβληματίσει αυτή η ξαφνική αλλαγή στην εικόνα σου, ειδικά στην περίπτωση που συνέβη πρόωρα, δεδομένου όμως ότι σήμερα υπάρχει λύση σχεδόν για τα πάντα, ο πανικός για τα μαλλιά που χάνεις είναι αχρείαστος – άσε που επιδεινώνει το πρόβλημα.
Αυτό που χρειάζεται όμως να γνωρίζεις είναι οι λόγοι που συνήθως κρύβονται πίσω από την τριχόπτωση. Θα στο υπογραμμίσει και ο δερματολόγος που θα επισκεφτείς, καθώς αναγνωρίζοντας την αιτία, μπορείς να καταπολεμήσεις αποτελεσματικά το πρόβλημα, να αναχαιτίσεις την εξάπλωση της αραίωσης, γιατί όχι να βγάλεις ξανά μαλλιά.
Οι ακόλουθοι οκτώ παράγοντες συνδέονται άμεσα με την τριχόπτωση. Κάποιους τους γνωρίζεις, άλλους ίσως τους ακούς για πρώτη φορά:
Κληρονομική προδιάθεση
Αναμφίβολα, η κληρονομικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο για το αν θα χάσεις όλα ή μέρος των μαλλιών σου και αν αυτό θα συμβεί πολλά χρόνια πριν το «φυσιολογικό». Αν ο πατέρας ή ο παππούς σου είχε φαλάκρα από μικρή ηλικία, τότε είναι πολύ πιθανό να μην τη γλιτώσεις.
Ορμονικές διαταραχές
Αν και αυτός είναι ένας λόγος που σχετίζεται κυρίως με τις γυναίκες, σε στάδια όπως η εμμηνόπαυση ή η εγκυμοσύνη, οι άντρες μπορεί επίσης να υποφέρουν από τριχόπτωση ως αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η αύξηση των επιπέδων της διυδροτεστοστερόνης, ανδρογόνο που καθορίζει μεταξύ άλλων και την πυκνότητα των τριχών στο σώμα, επηρεάζει αρνητικά τους θύλακες, μειώνει την παραγωγή τριχών και οδηγεί σε αραίωση.
Έντονο άγχος
Όταν αγχώνεσαι συχνά και με μεγάλη διάρκεια αυτοκαταστρέφεις την καλή υγεία του οργανισμού σου εν γένει. Γνωστό αυτό. Πώς τώρα το έντονο στρες οδηγεί σε τριχόπτωση; Διαταράσσει τις ορμόνες, επηρεάζοντας αρνητικά τον ρυθμό ανάπτυξης της τρίχας.
Τα χρόνια που περνάνε
Με την πάροδο του χρόνου, τα επίπεδα τεστοστερόνης αρχίζουν να μειώνονται. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της τρίχας. Η άσκηση, η ανακούφιση από το άγχος και η υγιεινή διατροφή μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή τεστοστερόνης στο σώμα.
Η κακή διατροφή
Αν κάνεις αυστηρές δίαιτες, αποκλείοντας ευεργετικές για τον οργανισμό τροφές, δεν ακολουθείς έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής, καταναλώνεις πολλά κακά λιπαρά και ζάχαρη, τότε ίσως να είναι αυτή η πηγή του κακού.
Υπάρχουν πολλές βιταμίνες και συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για την παραγωγή και την ανάπτυξη υγιών μαλλιών, όπως είναι ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, η βιταμίνη Α, Β, Ε και Κ2 που συμβάλλουν μεταξύ άλλων στην παραγωγή κολλαγόνου και στη διατήρηση του σώματος σε καλή, νεανική κατάσταση.
Το υπερβολικό styling
Είχες σκεφτεί ότι μπορεί ο τρόπος που φροντίζεις τα μαλλιά σου να είναι η αιτία αποδυνάμωσης και πτώσης τους; Το υπερβολικό styling με προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας ή το καθημερινό λούσιμο με βαριά σαμπουάν που δεν ενδείκνυνται για καθημερινή χρήση, μπορεί να αποδυναμώσει τους θύλακες. Επίσης, το νευρικό τράβηγμα τριχών είναι μία πολύ κακή συνήθεια που καταστρέφει τα μαλλιά, αλλά και τα μούσια.
Η εποχική τριχόπτωση
Παρατηρείται κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες και μπορεί να προέρχεται από την καλοκαιρινή ταλαιπωρία των μαλλιών, την υπερβολική έκθεση στον ήλιο που σε συνδυασμό με την έντονη ζέστη και το αλάτι της θάλασσας στραγγίζει την τρίχα από τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που τη διατηρούν υγιή.
Όσο πιο νέος είσαι, τόσο πιο εύκολα η τρίχα που χάθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της φυσιολογικής διαδικασίας αντικαθίσταται από μία καινούργια, ενώ μετά τη μέση ηλικία η αναπλήρωση των τριχών γίνεται με αργό ρυθμό.
Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο είδος τριχόπτωσης είναι αυτό που λέει το όνομά του, εποχικό. Έρχεται και φεύγει.
Τα παθολογικά αίτια
Υπάρχουν πολλές ασθένειες που μπορεί να επιταχύνουν την αραίωση: από αυτοάνοσα νοσήματα που προσβάλλουν το δέρμα και άλλα όργανα, μέχρι ασθένειες που σχετίζονται με ανεπάρκεια σιδήρου (αναιμία ή χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις) ή με πυρετό, κόπωση. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει και η Covid-19. Έρευνα έχει δείξει ότι το 25 με 30% των ασθενών που είχαν συμπτώματα ενώ νοσούσαν εμφάνισαν τεράστια απώλεια μαλλιών. Ευτυχώς, όμως, η τριχόπτωση αυτού του τύπου είναι προσωρινή και μετά την ανάρρωση τα μαλλιά επανέρχονται σταδιακά στον φυσιολογικό τους κύκλο ανάπτυξης.
Προϊόντα για να ξεκινήσεις τη μάχη κατά της τριχόπτωσης
Από σαμπουάν και ορούς μέχρι αμπούλες και συμπληρώματα διατροφής που θα αναζωογονήσουν το τριχωτό του κεφαλιού, θα μειώσουν την απώλεια μαλλιών και θα αναχαιτίσουν την εξάπλωση της αραίωσης.
Αναλυτικά για τις θεραπείες μας στo www.kome.gr
Επικοινωνήστε μαζί μας να σας προτείνουμε την δική σας εξατομικευμένη θεραπεία!!! τηλ.2314053952 και [email protected] .