Αρχική, Συμβουλές, Τριχόπτωση

Η Μαγεία των Φυτικών Βλαστοκυττάρων

Από που προέρχονται;

Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία καλλυντικών προέρχονται κυρίως από φυτά, λουλούδια και φρούτα- όπως είναι τα ελβετικά μήλα, τα σταφύλια, τα εντελβάις, τα τριαντάφυλλα, τα πορτοκάλια κ.α.- τα οποία επιβιώνουν σε δύσκολες συνθήκες ή μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα για πολύ καιρό. Τα βλαστικά μεριστώματα, όπως ονομάζονται τα φυτικά βλαστοκύτταρα, είναι μια ομάδα κυττάρων που σχηματίζονται κατά την εμβρυακή ανάπτυξη των φυτών και στα οποία οφείλεται η ικανότητά τους να συνεχίζουν τον ετήσιο κύκλο της ανάπτυξής τους. Βρίσκονται, όπως λένε οι επιστήμονες, σε διαρκή εγρήγορση , για να αμυνθούν απέναντι και έχουν αναπτύξει ένα ισχυρό σύστημα αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών που εξασφαλίζει αντοχή στις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες (ακτίνες UV, κρύο, αέρας κλπ.) και μακροζωία στο φυτό. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι φυτοχημικές αυτές ουσίες μπορούν να προστατεύσουν την επιδερμίδα αλλά και να επηρεάσουν θετικά την αναπλαστική της ικανότητα, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου.

Όμως, αυτό που προστίθεται σε μια αντιγηραντική κρέμα είναι το εκχύλισμά τους και όχι ζωντανά βλαστοκύτταρα. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, δεν υπάρχει η δυνατότητα να διατηρηθούν ζωντανά βλαστοκύτταρα μέσα σε καλλυντικές συνθέσεις. Τα βλαστοκύτταρα αποσπώνται από το επιλεγμένο φυτό, καλλιεργούνται στο εργαστήριο και με μια ειδική τεχνολογία υψηλής ακρίβειας, εξάγονται από αυτά οι δραστικές ουσίες τους.

Φυτικά εκχυλίσματα vs εκχυλίσματα φυτικών βλαστοκυττάρων

Κάθε καλλυντική σύνθεση που …σέβεται τον εαυτό της περιέχει εκχυλίσματα φυτών. Σε τι λοιπόν υπερέχουν αυτές που περιέχουν εκχυλίσματα φυτικών βλαστοκυττάρων; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα πλεονεκτήματα είναι αρκετά:

  • Σίγουρη και συνεχής τροφοδοσία πρώτων υλών. Η παραγωγή εκχυλισμάτων από φυτικά βλαστοκύτταρα δεν εξαρτάται από τις εποχές, τη σοδειά ή τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Αντίθετα φυτικά εκχυλίσματα παρουσιάζουν αρκετές δυσκολίες στην παραγωγή τους λόγω της αργής ανάπτυξης του φυτού, των διαφορετικών συγκεντρώσεων σε δραστικές ουσίες από φυτό σε φυτό ή από σοδειά σε σοδειά και του κινδύνου παρουσίας τοξικών ουσιών.
  • Καθαρές και ασφαλείς ουσίες. Τα κύτταρα καλλιεργούνται σε αποστειρωμένο περιβάλλον και κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες, αποκλείοντας τον κίνδυνο μόλυνσης από παθογόνους οργανισμούς και περιβαλλοντική ρύπανση.
  • Βιώσιμες πρώτες ύλες. Καθώς η παραγωγή των εκχυλισμάτων γίνεται εργαστηριακά, δεν υπάρχει υπερεκμετάλλευση της γης ούτε κατανάλωση νερού και τα απόβλητα σαφώς περιορισμένα.
  • Προσαρμοστικότητα και ευκολία. Η τεχνολογία που εφαρμόζεται επιτρέπει τη σύνθεση βιοενεργών ουσιών που υπάρχουν στα φυτά αλλά είναι δύσκολο ή και αδύνατο να παραχθούν συνθετικά. Επίσης, τα βλαστοκύτταρα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο μπορούν να «ρυθμιστούν» ώστε μια συγκεκριμένη ουσία που έχει την πιο ενδιαφέρουσα δράση να παραχθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Τέλος η διαδικασία εκχύλισης φυτικών βλαστοκυττάρων είναι ευκολότερη και λιγότερο χρονοβόρα σε σχέση με την παραδοσιακή διαδικασία εκχύλισης φυτών.
  • Μολονότι οι δραστικές τους ουσίες έχουν σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη, ο συνδυασμός τους με πεπτίδια, βιταμίνες κλπ. σε μια αντιγηραντική φόρμουλα, είναι αυτός που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης των κυττάρων και στη διατήρηση της ζωτικότητας και της νεανικής εμφάνισης της επιδερμίδας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *